
Doba přípravy | 20 minut |
Doba vaření | 1 hodina |
Doba nečinnosti | 1 hodina |
Porce |
kusů
|
Suroviny
Malinový džem
- 200 g mražené maliny
- 200 ml agávový sirup náhrada: javorový sirup
- 3 lžička vanilkový extrakt
- 6 lžic chia semínka
Těsto
- 100 g kešu ořechy náhrada: buráky
- 100 g ovesné vločky náhrada: ovesné vločky bezlepkové
- 70 g kokos stroukaný
- 120 ml rýžový olej
- 160 g rozinky
- 20 g kakao
- 200 g hořká čokoláda
- 1 lžíce mléko polotučné kravské náhrada: kokosové / rýžové mléko
Suroviny
Malinový džem
Těsto
|
![]() |
Pokyny
- maliny, sirup a vanilku svaříme, aby se vypařila přebytečná tekutina
- necháme směs vychladnout a vmícháme chia semínka, semínka směs zahustí do konzistence džemu
- kešu ořechy rozdrtíme v robotu nebo jen nahrubo nasekáme
- v jedné míse smícháme všechny suroviny na těsto
- těsto přendáme do formy na dort, vyložené pečícím papírem
- pečeme na 180 st. C max. 30 minut
- na upečené těsto naneseme malinový džem
- rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu s mlékem a nalijeme na těsto s malinovým džemem
- koláč necháme v lednici vychladit, aby byla čokoláda pevná
Poznámky k receptu
Snažila jsem se v tomto dezertu nahradit kešu ořechy. Zkoušela jsem buráky, jsou prima, tak snad pokud máte problém s ořechy, jsou buráky možnou alternativou.
Čokoláda - používám na vše čokoládu s minimálně 75% kakaa, slazenou kokosovým sirupem a ne cukrem (ani třtinovým). Není jich u nás na trhu moc, ale ve zdravých výživách jsou jeden, dva druhy k sehnání.