Špenát se u nás doma moc nenosí, tak jsme si tuto polévku střihli malinko na exotiku a začali jí dělat s kokosovou smetanou a zázvorem. Hned byl názor na špenát kladný. Klidně zvolte klasiku a použijte smetanu kravskou, i tak to funguje. Posypte navrch dobrotami a úspěch je zaručen.
Dobrou chuť.

Doba přípravy | 10 minut |
Doba vaření | 1 hodina |
Porce |
porce
|
Suroviny
- 500 g čerstvý špenát
- 1 kus cibule
- 2 lžíce slunečnicový olej náhrada: kokosový olej
- 4 kusy brambora
- 2 l zeleninový vývar
- 100 ml smetana na vaření náhrada: kokosová smetana na vaření
- 1/2 lžička sůl
- 1/2 lžička mletý zázvor
Suroviny
|
![]() |
Pokyny
- Cibulku zpěníte na oleji a přidáte čerstvý špenát a brambory pokrájené na kostičky. Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor.
- Rozmixujte do hladké konzistence, přidejte sůl a zázvor. Lehce povařte a zalijte smetanou. Vařte jen pár minut a podávejte.
Poznámky k receptu
Dolaďte polévku k dokonalosti:
- opraženými kostičkami pečiva (klidně i bezlepkového) s parmezánem nebo vege parmezánem
- na sucho opraženými a lehce osolenými semínky slunečnice a dýně
- vypraženou slaninkou nebo šunkou
- a na závěr přidejte lžíci zakysanky, případně kokosové zakysanky, když nesmíte laktózu