Slovník surovin
jen pár stručných informací k ne příliš běžným surovinám:
Hraška Vanilka
Je hrachová směs ochucená přírodní vanilkou. Neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Zlepšuje soudržnost těst a usnadňuje jejich zpracovávání. Díky těmto vlastnostem Hraška Vanilka umožňuje snížení nebo úplné vynechání vajec v těstech.
Dávkování: 1 vejce = cca 20 g vanilkové hrašky (1 polévková lžíce) + 40 ml vody.
Vege majonéza
Bezvaječná verze klasické majonézy. Obsahuje většinou tyto suroviny – tofu (sója), slunečnicový lej, vinný ocet, umeocet, citronovou šťávu, hořčičné semínko, koření a sůl.
Umeocet
Jedná se o slanokyselou červenou tekutinu (obsahuje až 20–30 % mořské soli). Získává se při výrobě fermentováním japonské švestičky (umeboshi). Používá se na dochucení pokrmů. Umeocet je zdrojem vitaminů, enzymů a minerálů a je vhodný při zažívacích a žaludečních problémech.
Madutela
Zdravá verze čoko krému à la Nutella, složení je pouze med a případně nějaké dochucovadlo (skořice, ořechy apod.).
Maldonská sůl
Maldonská sůl pochází z města Maldon v hrabství Essex v Británii. Jedná se o mořskou vločkovou sůl, ve které nenajdete žádnou přidanou chemii, pouze čisté stopové prvky z mořské vody.
Džiugas sýr
Tvrdý fermentovaný sýr typu parmazán původem z Litvy. Je v nabídce s dobou zrání 12, 18 a 36 mesíců. Je skvělý při snížené snášenlivosti laktózy, obsahuje jen 0.01% laktózy. Neobsahuje konzervanty a je velkým zdrojem vápníku.
Vege sýry
Náhrada klasických sýrů pro vegetariány. Vege sýry obsahují většinou tyto suroviny – kokosový olej, vodu, modifikovaný škrob, bramborový škrob, sůl, rýžový protein, veganské příchutě, olivové extrakty, beta karoten.
READY TO EAT
Ovoce a zelenina akorát zralé ke konzumaci (často uvidíte v obchodech například u manga, avokáda).