Ráda hledám chutě tam, kde pro jiné možná ani nejsou, a když je lze zvýraznit, tak super. Tento recept je jedním z nich. Cuketa je surovina podle někoho mdlá, ale dá se s ní kouzlit. Zkuste koláč plný oříšků, mrkve a právě cukety doladit kyselostí červeného rybízu a hořkostí pořádné čokolády. Není to celé moc sladké, tak pokud máte raději sladší modely, tak si koláč trochu víc vytuňte sirupem nebo medem. Dobrou chuť.
Doba přípravy | 20 minut |
Doba vaření | 40 minut |
Porce |
porcí
|
Suroviny
- 2 hrnky nastrouhaná cuketa
- 1 hrnek nastrouhaná mrkev
- 1 hrnek nasekané lískové oříšky náhrada: piniová semínka
- 1 malý kelímek bílý jogurt náhrada: bezlaktózový jogurt / kokosový jogurt
- 1/4 lžičky vanilkový extrakt
- 2 lžičky skořice
- 50 g rozpuštěné máslo náhrada: bezlaktózové máslo / kokosový olej
- 2 ks vejce náhrada: 40 g vanilkové hrašky + 80 ml vody
- 10 lžíce rýžový sirup náhrada: med
- 1 a 1/2 hrnek hladká mouka náhrada: rýžová celozrnná mouka
- 2 lžičky prášek do pečiva náhrada: bezlepkový prášek do pečiva
- 200 g čerstvý rybíz
- 6 lžic bezinkový sirup
- 100 g hořká čokoláda 70% náhrada: čokoláda bez laktózy
- 1 lžička máslo náhrada: bezlaktózové máslo / kokosový tuk
Suroviny
|
|
Pokyny
- V míse smícháme nastrouhanou cuketu (nezbavujeme ji vody), mrkev a lískové oříšky.
- Přidáme jogurt, vanilku, skořici a rozpuštěné vychladlé máslo.
- Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky přidáme do těsta spolu s rýžovým sirupem a moukou. Vše důkladně promícháme. Prášek do pečiva vmícháme nakonec. Lehce vmícháme sníh z bílků a těsto necháme pár minut odpočívat.
- Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C maximálně 40 minut.
- Rybíz očistíme, propláchneme vodou, dáme do hrnce s bezinkovým sirupem a povaříme do lehkého změknutí. Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni.
- Koláč podáváme s rybízovým rozvarem, zakápnutý čokoládou.