Cuketový koláč s mrkví a lískovými oříšky
Ráda hledám chutě tam, kde pro jiné možná ani nejsou, a když je lze zvýraznit, tak super. Tento recept je jedním z nich. Cuketa je surovina podle někoho mdlá, ale dá se s ní kouzlit. Zkuste koláč plný oříšků, mrkve a právě cukety doladit kyselostí červeného rybízu a hořkostí pořádné čokolády. Není to celé moc sladké, tak pokud máte raději sladší modely, tak si koláč trochu víc vytuňte sirupem nebo medem. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
10porcí 20minut
Doba vaření
40minut
Porce Doba přípravy
10porcí 20minut
Doba vaření
40minut
Suroviny
Pokyny
  1. V míse smícháme nastrouhanou cuketu (nezbavujeme ji vody), mrkev a lískové oříšky.
  2. Přidáme jogurt, vanilku, skořici a rozpuštěné vychladlé máslo.
  3. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky přidáme do těsta spolu s rýžovým sirupem a moukou. Vše důkladně promícháme. Prášek do pečiva vmícháme nakonec. Lehce vmícháme sníh z bílků a těsto necháme pár minut odpočívat.
  4. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C maximálně 40 minut.
  5. Rybíz očistíme, propláchneme vodou, dáme do hrnce s bezinkovým sirupem a povaříme do lehkého změknutí. Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni.
  6. Koláč podáváme s rybízovým rozvarem, zakápnutý čokoládou.