Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Sezóna švestek je tu a jejich kombinace s mákem je pro mě snová. Mák je tak trochu, u dost z vás, na černé listině, tak jestli vás toto spojení neláká, vynechte jej a ke švestkám přidejte skořici a třeba mandle. Zrovna dnes jedeme tuto „bezmakovou“ verzi a není jí co vytknout. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
1plech 20minut
Doba vaření
40minut
Porce Doba přípravy
1plech 20minut
Doba vaření
40minut
Suroviny
Pokyny
  1. Připravíme si větší mísu a do ní dáme nejdříve všechen jogurt. Jeden kelímek si vymyjeme a osušíme, budeme s ním celý recept pracovat – odměřovat.
  2. Do mísy k jogurtu postupně přidáme mouku, cukr, olej, prášek do pečiva, vejce a vše důkladně promícháme, ideálně v robotu.
  3. Mák smícháme s třtinovým moučkovým cukrem. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
  4. Hrubou mouku, cukr a máslo promneme v misce na drobenku.
  5. Velký plech vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme na papír a lehce rozprostřeme. Na těsto navrstvíme mák s cukrem, na něj poklademe švestky řezem nahoru a nakonec je posypeme drobenkou.
  6. Koláč necháme pár minut odpočinout a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C maximálně 40 minut.